DEH

DEH

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μετά τη Βεύη, έρχονται τα λιγνιτικά "αγκάθια" της Ελασσόνας και της Δράμας

Το άνοιγμα των διαδικασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες των εντοπισμένων λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, είναι το δεύτερο «αγκάθι» που πρέπει να υπερπηδήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της παραχώρησης του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποχρεωθεί από την κοινότητα, αλλά και την τρόικα των δανειστών της χώρας, να βάλει «στο τραπέζι» τους φακέλους της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας (στη Φλώρινα), των τριών περιοχών δηλαδή που διαθέτουν σημαντικά και αξιοποιήσιμα λιγνιτικά αποθέματα, εξετάζοντας
 τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στην τρόικα δεν αρκεί να ξεκινήσει απλώς η διαδικασία (λόγω, προφανώς, της εμπειρίας από το διαγωνισμό της Βεύης που «σέρνεται» επί χρόνια), αλλά απαιτεί να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με κατάληξη περί τους 6 μήνες, μέσα στο οποίο η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να έχει «δώσει» τα λιγνιτικά αποθέματά της.

Το βασικό πρόβλημα βεβαίως, στην προοπτική αυτή, είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κυρίως στη Δράμα και την Ελασσόνα, που δεν επιθυμούν ρυπογόνες επενδύσεις στην περιοχή τους και εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι δύο αυτές κοινωνίες δεν διαθέτουν λιγνιτωρυχεία, και επομένως δεν είναι εξοικειωμένες με τη λειτουργία τους (αντίθετα με ό,τι ισχύει στη Φλώρινα), το πιθανότερο είναι πως οι αντιδράσεις δύσκολα θα καμφθούν, ενώ και τα δικαστικά όπλα (προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας κ.λπ.) που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οι τοπικοί φορείς, μπορούν να καθυστερήσουν, έως και να ματαιώσουν τα σχέδια παραχώρησης.
Από παλιά
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από την τρόικα και το μνημόνιο, το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, πέραν της ΔΕΗ, είναι παλαιά απαίτηση της Κοινότητας, η οποία έχει απειλήσει με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ, κατόπιν κυβερνητικής υπόδειξης, δεν εκδήλωσε καν ενδιαφέρον για να μισθώσει η ίδια τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Βεύης, παρότι η πρόσβαση σε αυτά είναι ο παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί το αν θα κατασκευαστεί και με ποιούς όρους, η δεύτερη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης στη Μελίτη, όπως προβλέπεται από το επενδυτικό της πλάνο.
Η κοινότητα είχε θέσει ως προθεσμία για την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση των λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες την 6η Φεβρουαρίου του 2010, ενώ για την τελική εκχώρηση είχε ως θέσει ως καταληκτική προθεσμία την 6η Αυγούστου του 2010. Η χώρα μας δεν έχει «αποδεχθεί» ποτέ επίσημα αυτές τις ημερομηνίες και τις θεωρεί μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τις κοινοτικές υπηρεσίες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η τελευταία απάντηση που έστειλαν προ εβδομάδων οι έλληνες επιτελείς επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις κοινοτικές «απειλές», δεν κρίθηκε από την Κομισιόν επαρκής και ως εκ τούτου έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο βήμα, η αποστολή δηλαδή αιτιολογημένης γνώμης, θα πρέπει να αναμένεται λίαν συντόμως και έτσι θα «τριτώσει το κακό» αφού έχουμε λάβει ήδη δύο για ενεργειακά θέματα.
Τα αποθέματα
Σύμφωνα με αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών, το λιγντιτικό πεδίο της Ελασσόνας έχει απόθεμα 150 εκατ. τόνων και εκείνο της Δράμας περίπου 800-900 εκατ. τόνους. Από μελέτες που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα η ΔΕΗ προκύπτει ότι ο λιγνίτης της Ελασσόνας επαρκεί για τη λειτουργία έως δύο μονάδων των 300 μεγαβάτ, ενώ της Δράμας για τη λειτουργία πέντε- έξι μονάδων των 300 μεγαβάτ. Όσο για τη Βεγόρα, τα αποθέματά της είναι μόλις 12-13 εκατ. τόνοι και μόνο συμπληρωματικά με εκείνα της Βεύης, που απέχει μόλις 25 χλμ., μπορούν να στηρίξουν μία μονάδα ηλεκτρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: