DEH

DEH

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καυτός Σεπτέμβριος για την τρίτη δόση



Σαρωτικές αλλαγές για τα εισοδήματα και τη ζωή χιλιάδων πολιτών προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Εκτός από τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως οι αλλαγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έρχονται περικοπές επιδομάτων στον ΟΣΕ, στα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, μείωση των υπερωριακών αποδοχών για όλους και ένα κρίσιμο ραντεβού με τις αγορές, με την έκδοση εντόκων γραμματίων. Εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να τους πείσει ότι «όλα βαίνουν καλώς και εντός χρόνου» κατά την ενδιάμεση επιθεώρηση που θα διενεργήσουν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα.

Το «μενού» του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει μέτρα που θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, των σιδηροδρόμων και ευρύτερα του δημόσιου τομέα. Παράλληλα οι πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, της ΔΕΗ και του ΟΣΕ καλούνται να
βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες δρομολογούνται οι παρακάτω ενέργειες:
  Μείωση της αμοιβής των υπερωριών για όλους. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία με αλλαγές στα εργάσιμα δικαιώματα για τη μείωση των υπερωριακών αποδοχών και την αλλαγή των ισχυουσών διατάξεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύει της κλαδικής. Με τη σειρά τους οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

  Αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση καλείται να δρομολογήσει αυξήσεις στη ΔΕΗ ως το 2012 και παράλληλα να παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Παράλληλαηκυβέρνηση υποχρεούται να « υιοθετήσει σχέδιο ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε να δώσει τον ρόλο αυτόν στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος».
  Περικοπές και μετατάξεις σε ΔΕΚΟ. Μείωση επιδομάτων και μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του κόστους των αστικών συγκοινωνιών. Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να δημοσιεύσει λεπτομερή έκθεση για τις μετατάξεις προσωπικού σε τομείς αναγκαίους για την υλοποίηση του μνημονίου.

  Νέο ψαλίδι μισθών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Προωθείται άμεσα η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  Περισσότερα βάρη στους πολίτες για την Υγεία. Εκτός από το εισιτήριο 3 ευρώ για τους εξωτερικούς ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται ρητά αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία.
                          tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: