DEH

DEH

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τελικά η βόμβα «έσκασε»


        Τελικά η βόμβα «έσκασε» στη συνάντηση των εκπροσώπων της Κομισιόν με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ εδώ και τώρα, όλα τα άλλα μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει, ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά είναι να πουληθεί σημαντικό μέρος των μονάδων της, ήταν το ηχηρό μήνυμα των στελεχών της Κομισιόν.
Πρόκειται για την επαλήθευση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, καθώς όπως προκύπτει από τις
επαφές που ολοκληρώθηκαν προ ολίγου, η Κομισιόν, θεωρεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να ανοίξει η χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού είναι η πώληση του 40% μονάδων της ΔΕΗ, τόσο λιγνιτικών όσο και υδροηλεκτρικών. "Κοιτάξτε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2008 για τους λιγνίτες και εκεί θα δείτε τι ζήτησαν οι ελεγκτές", αναφέρει πηγή στο Capital.gr προσθέτοντας ότι η Κομισιόν απορρίπτει ακόμη και το σενάριο της εικονικής πώλησης μονάδων (δηλαδή της εκχώρησης σε ανταγωνιστές και σε τιμή κόστους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ).
Και δεν είναι μόνο η παραγωγή. Οι ελεγκτές φαίνεται να θέτουν ως όρο το μοντέλο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ, δηλαδή την πλέον οδυνηρή από τις τρεις επιλογές του 3ου ενεργειακού πακέτου, ενώ ακόμη και για τα δίκτυα διανομής ζητήθηκε η υιοθέτηση ενός μοντέλου με ξεκάθαρο διαχωρισμό, χωρίς να διευκρινίζεται επί του παρόντος εάν γίνεται λόγος ακόμη και για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: