DEH

DEH

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ικανοποίηση και προβληματισμοί με την ανακοίνωση της μονάδας Μελίτη II

       του Νικολάου Ευαγγέλου
Γραμματέα ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σω.Π ΑΗΣ Μελίτης – Περιοχή Φλώρινας

Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε το άκουσμα για την επαναδημοπράτηση της μονάδας ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗ II στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας , στους κόλπους των εργαζόμενων της ΔΕΗ αλλά και στα συνδικάτα. Μια μονάδα την οποία είχε αποφασίσει και δημοπρατήσει (ατελέσφορα) η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι η μονάδα αποσυνδέθηκε ή θα αποσυνδεθεί (;) από την κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του ορυχείο της ΒΕΥΗΣ, ένα ορυχείο το οποίο είναι σημαντικό για να να λειτουργήσει όχι μόνο η Νέα Μονάδα (Μελίτη ΙΙ), αλλά και η σημερινή (ΜελίτηΙ).
Μια άλλη θετική εξέλιξη είναι ότι η μονάδα θα ανήκει (; ) 100% στην ΔΕΗ.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν ή το αποκρύπτουν τα συνδικάτα (κυρίως η παράταξη της ΠΑΣΚΕ καθώς ηγείται της Ομοσπονδίας και του μεγαλύτερου σωματείου της περιοχής τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, για να παρέχει κάλυψη και πλάτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) αλλά το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Φλώρινας είναι ότι :
O ΑΗΣ Μελίτης Ι σήμερα θυμίζει κάτι από την παλιά διαφήμιση αναπτήρων που έλεγε ΄΄ανάβει –σβήνει΄΄ μόνο που εδώ δεν ΄΄απλουστεύει΄΄, αλλά δυσκολεύει ΄΄την ζωή μας΄΄ εξαιτίας της έλλειψης καυσίμου ΄΄ΛΙΓΝΙΤΗ΄΄ και της εμπλοκής για πολλά χρόνια του ορυχείου της ΒΕΥΗΣ και σε συνδυασμό των προβλημάτων της εργολαβίας τροφοδοσίας, αναγκαζόμαστε (; ) να εισάγουμε και να ΄΄καίμε΄΄ αυτήν την στιγμή και ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ με σκοπό να κρατήσουμε την λειτουργία του σταθμού και να παράγουμε φθηνό ρεύμα (; ) για τον ΛΑΟ.
Αλήθεια αγαπητοί συνάδελφοι τι άλλαξε σήμερα από την 26 Μάρτη του 2010 που κατηγορούσατε ΄΄Κυβέρνηση, υπουργό και κ. Βασιλάκο ως πρόεδρο της ΡΑΕ΄΄
«ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ!!!
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ¨ΕΚΛΕΚΤΟΣ¨ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΑΕ κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ»
Συνεχίζουν να συντρέχουν όλα εκείνα που γράφατε για παραμύθια και πριγκιπόπουλα στις ανακοινώσεις ή επειδή θα επισκεφθεί την περιοχή μας η υπουργός ΥΠΕΚΑ άρθηκαν όλοι οι προβληματισμοί σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν δράσεις και αντιδράσεις της κοινωνίας και των φορέων;
Η μήπως έρχεται ώστε να βάλει ΄΄ΔΡΑΚΟ΄΄ στο παραμύθι και να συμβούν όσα πρέπει να συμβούν;
Με βεβαιότητα λοιπόν λέω ότι, από την στιγμή που η ΠΑΣΚΕ δεν απαίτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τηρήσει την δέσμευση της και δεν την πιέζει επιτακτικά τώρα, για να επαναδιαπραγματευθεί την απόφαση της κομισιόν που πάρθηκε τον Αύγουστό του 2009 με την σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού κ. Χατζηδάκη. Όλη η επένδυση κατασκευής της μονάδας και η λειτουργία της από την ΔΕΗ συνεχίζει να είναι επισφαλής.
Γιατί οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στα κείμενα <<πανηγυρισμού>> της επαναπροκήρυξης της μονάδας ΄΄εκφράζει μία πιο θετική πρόθεση΄΄ ΄΄θα αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες αν και όποτε χρειαστεί΄ ΄΄ η αίσια έκβαση του σχετικού διαγωνισμού θα σημάνει΄΄ αυτό δείχνουν.
Σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα ότι:
• Οι άδειες κατασκευής των δυο μονάδων 450 &370MW των ιδιωτών συνεχίζουν να υπάρχουν.
• Ο όρος στην απόφαση της κομισιόν ότι, οι ανάδοχοι των ορυχείων δεν θα μπορούν να πουλάν τον λιγνίτη που παράγουν στην ΔΕΗ, συνεχίζει να υπάρχει.
Με κάνουν να αναρωτιέμαι που θα βρούμε απρόσκοπτά το αναγκαίο καύσιμο στήριξης δυο (2) μονάδων;
Μήπως από τους Βόρειους γείτονες;
Τι θα είναι τελικά αυτές οι μονάδες του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ή ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ;
Ποιανού θα είναι οι μονάδες τελικά, της ΔΕΗ ή και κάποιου άλλου;

Μελίτη 15/06/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: