DEH

DEH

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

      Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη της υπουργού ΥΠΕΚΑ στην Κοζάνη και τις διαβεβαίωση της. Επανέρχονται τα σενάρια αναγκαστικής πώλησης λιγνιτικών μονάδων σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ σελ.26.

     Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα θεσμικός παράγοντας της αγοράς Ηλεκτρισμού στις 18 Ιουνίου έληξε η προθεσμία της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει σε συμμόρφωση του περσινού συμβιβασμού.
 Η κυβέρνηση απάντησε ότι μπορεί να μην προχώρησαν οι 3 διαγωνισμοί, ωστόσο το Ελληνικό κράτος προχωρά στην λήψη μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος , για τον πρόσφατο λόγο ότι άλλαξαν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες της χώρας μας και δεν σχεδιάζεται η εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξουν πειστικές εξηγήσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του πρώτου οδυνηρού πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει «ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 40% ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ» είτε την παραχώρηση εικονικής ισχύος από την λιγνιτική παραγωγή σε τιμή κόστους προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές.
Η Συγκεκριμένη επιλογή αν εφαρμοσθεί θεωρείται ως η πλέον οδυνηρή για την ΔΕΗ καθώς αν εφαρμοσθεί της στερείται το δικαίωμα να αντιστρέψει προς όφελος της την διαδικασία απελευθέρωσης αγοράς αντλώντας ανταλλάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: